Kardemom-kaneelbroodjes

Dit zijn de populaire Zweedse ‘kanelbullar’: gemaakt van stevig wit brood met kaneel en flink wat kardemom. De vlechtbroodjes (ze zien er elke keer weer iets anders uit) krijgen wat kandijsuiker op hun kop voor het feestelijke ontbijttafel-effect. (Het proefpanel: "Maandag gaan we weer calorieën tellen.")

 

Ik maak soms ook een variant die ik "Noorse kaneelbroodjes" heb genoemd, volgens het recept van de kanelsnurrer. De ingrediënten blijven hetzelfde, alleen de verhoudingen zijn totaal anders: veel meer boter en vooral veel  eieren worden gebruikt. Het is een bijna cake-achtig briochebroodje met flink wat kaneel (en ook wat groter dan de Zweedse versie hier boven).

Het proefpanel: "De overheerlijke kaneelbroodjes zijn eerder op dan betaald"

 

Ingrediënten: tarwebloem, gist, volle melk, suiker, boter, ei, zeezout, kaneel, kardemom